Wat is een donor ?
Wat is een orgaandonor?
Een donor is een persoon die - bij leven of na overlijden - iets van zichzelf, van zijn lichaam, geeft aan een andere persoon. Zo kent men bijvoorbeeld orgaandonoren. De gift zelf heet een donatie.
In principe is iedere overledene jonger dan 81 jaar geschikt als donor. Er bestaan echter contra indicaties. Als bijvoorbeeld iemand langer dan 24 uur dood is, iemand lijdt aan een infectieziekte of op het moment van overlijden iemand aan chemotherapie lijdt kan er geen orgaandonatie plaatsvinden.
Aan een orgaandonatie zitten wel factoren vast. Een orgaantransplantatie kan namelijk alleen slagen als de bloedgroep en het weefseltypering overeenkomt, zodat immuunsysteem niet geactiveerd wordt. Als het immuunsysteem wel geactiveerd worden kan er een afstotingsreactie optreden.
Informatie over donatie
Er is een algemene procedure in Nederland over orgaandonatie:
- Je moet een donorherkenning hebben: aan de hand van criteria en contra-indicaties komt een patiënt in aanmerking voor donatie.
- Het donorregister wordt geraadpleegd: door een arts of een geautoriseerde functionaris.
- Er vindt een beslissing plaats over de donatie: nabestaande worden begeleid bij het maken van een keuze door een arts of aangewezen functionaris.
- Er wordt bekeken of de patiënt geschikt is voor donatie, dat heet een donorevaluatie: Er worden maatregelen getroffen om er voor te zorgen dat de kwaliteit van de organen optimaal blijft.
- De donoroperatie: waar een orgaandonatie plaats vindt is afhankelijk van het type donatie. Het is of in de operatiekamer of in het mortuarium.
- Nazorg voor de nabestaande.
Maak jouw eigen website met JouwWeb